(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A kutatás célja az Egészséges Szervezet modell (Lövey & Nadkarni, 2003) segítségével a központi közigazgatás néhány szervezetének példája alapján annak feltárása, hogy a közigazgatási szervekben milyen erősségek és fejlesztendő területek vannak a különféle dimenziókban, milyen tényezők, folyamatok, jellemzők találhatóak a közigazgatásban. Jelen cikkben az Egészséges Szervezet modell húsz egészség-betegség dimenziója közül eggyel foglalkozik a szerző, a döntéshozatallal. Ennek működését mutatja be néhány központi közigazgatási szervezet példáján keresztül. Módszertan: Több központi közigazgatási szervben félig strukturált interjúk készültek különböző vezetői szinten lévő vezetőkkel (osztályvezetői szinttől helyettes államtitkári szintig) az Egészséges Szervezet modell alapján. Megállapítások: A döntéshozatal tekintetében vannak olyan szervezetek vagy egységek, ahol ez a terület példaértékűen működik, és vannak olyan szervezetek és egységek, ahol több nehézséggel szembesülnek a döntéshozatal területén, de láthatóak pozitív változások, nehézségek megoldására irányuló törekvések is. A megkérdezett vezetők hatáskörükön belül többféle módszerrel teszik hatékonnyá a döntéshozatalt, és a felmerülő nehézségekre lehetséges megoldásokat, jó gyakorlatokat javasolnak. Érték: A vezetői interjúk alapján fény derült arra, hogy a döntések megszületése szempontjából melyek lehetnek a központi közigazgatásban a példaértékűen működő mechanizmusok, módszerek, és melyek a kevésbé hatékonyan működőek. Azokban a szervezetekben, ahol a máshol erősségnek számító tényezők, mechanizmusok fejlesztendőnek tűnnek, ott fejlődésre lenne lehetőség a más szervezetekben alkalmazott jó gyakorlatok, jó példák alkalmazásával, ha hajlandók és képesek azokat kipróbálni, magukra adaptálni.