(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A hazai és külföldi szakirodalom egyaránt hangsúlyosan foglalkozik a rendészeti pálya fiatalok számára vonzóvá tételének lehetőségeivel, a pályamotiváció kérdéskörével, a pályán megmaradás növelésével, a fluktuáció csökkentésével (lásd például Wilson & Grammich, 2009; Christián & Erdős, 2020). A toborzás és a megtartás tehát aktuális kérdések, melyek folyamatos, mélyreható kutatásával megfoghatóvá válnak a pályaválasztással és pályamotivációval kapcsolatos attitűdök. A rendészeti ágazatok átalakulásával (problémamegoldó, stratégiai gondolkodást igénylő, közösségi alapokra építő rendészet) változnak a jövő rendőrével kapcsolatos elvárások (Scrivner, 2006), azonban a társadalmunkban hangsúlyosan előforduló problémák leküzdésére – szervezett bűnözés, terrorizmus, migrációs válság – határozottabb rendőri válaszokra is szükség van (Kerezsi, 2020), ezért a rendészeti felsőoktatási képzésnek különféle megrendelői igényekre kell reagálnia, az ide jelentkező hallgatók is számos különböző okból és indíttatásból választják a rendészeti pályát. A kutatás célja annak megértése, hogy a rendőri pálya választása mögött milyen hangsúlyos motivációk, elképzelések húzódnak. Módszertan: Jelen tanulmányban azon kérdőíves kutatásuk eredményeit mutatják be a szerzők, melyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára 2023–2024-es tanévben nappali tagozatra jelentkező hallgatók (N = 168) körében végeztek. Megállapítások: A rendészeti pályát választók motivációját számos felmérés vizsgálta világszerte. A motívumok alapskáláját Lester 1983-as munkája adja, aki ezt három fő klaszterbe rendezte: fizetés és biztonság (1), szolgálat (2), valamint hatalom és státusz (3) (Lester, 1983). Erre a munkára támaszkodik számos további, pályaválasztással kapcsolatos kutatás (lásd például Wu et al., 2009; Elntib & Milincic, 2021). Ezek mindegyike jól tetten érhető a szerzők hazai vizsgálódásában. Kutatásukban arra is keresték a választ, hogy a jelentkezők miként tekintenek a rendőri pályára, milyen domináns motívumok húzódnak pályaválasztásuk mögött, és mindezek mennyire formálják a szakmáról és hivatásszemélyiségről születő elképzeléseiket. Érték: A rendészeti tiszti utánpótlás bemeneti alapjainak monitorozásával tendenciaszerű következtetéseket tudnak levonni a szerzők a pályaválasztási motivációról, így új irányokat fogalmaznak meg a toborzásra vonatkozóan. Lester és további kutatók pályaválasztási motívumai a hazai mintán is fellelhetők, e motívumok megértésével teljesebb képet kaphatunk a rendőrtisztek pályán tartásának lehetőségeiről.