(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy bemutassa a biometrikus rendszerek elleni prezentációs támadások ma ismert kihívásait, ennek rendvédelmi, nemzetbiztonsági vetületeit, és felhívja a figyelmet a rendszerek alkalmazásának tervezésénél, a biometrikus személyazonosság-ellenőrzésnél a különböző szintű biztonságot jelentő megoldások, eszközök jelentőségére, lehetőségeire és ezek korlátaira, a rendszeres és célorientált kockázatelemzésre. Módszertan: A tanulmány a prezentációs támadásokkal kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit, a megjelent szakmai közlemények, tanulmányok valamint teszteredmények, és irányadó nemzetközi szervezetek jelentéseinek feldolgozásával, a meglévő szabványok által nyújtott megoldások áttekintésével mutatja be a biometrikus rendszerek elleni támadásokat és von le következtetéseket. Megállapítások: A biometrikus rendszerek mesterséges intelligencia technológiákat alkalmazó rendszerek, óriási előnyökkel és a technológia által nyújtott lehetőségekkel rendelkeznek, és persze ezzel párhuzamosan a technológiából adódó kihívásokkal, megoldandó feladatokkal. A technológia rossz célokra való használatából adódó fenyegetések, a biometrikus rendszerek megtévesztése ma valós, egyre nagyobb kihívásokat jelentő probléma, és a hamisítás, megtévesztés felismerése, kivédése a feladat komplexitása okán ma még nem egyszerű. Kiterjedt kutatások folynak ma ezen a területen, de nincs általánosan használható, a rendszerekbe beépíthető megoldás vagy eszköz, alkalmazás az ilyen fenyegetések kivédésére. Egyes esetekre vannak már technikai megoldások, eszközök, de csakis kockázat alapú megközelítéssel, kockázati szintek felállításával és ennek megfelelő rendszertervezéssel és átgondolt biztonságpolitikai intézkedésekkel lehet a biometrikus rendszereket megtévesztő hamis adatközléseket, támadásokat jó eredménnyel felismerni és kivédeni, vagy a károkat mérsékelni. Érték: Az automatikus azonosság-ellenőrzés technológia kihívásainak, a biometrikus rendszerek megtévesztése aktuális módszereinek az ismerete a védekezési módszerek, eljárások tervezésének az alapja és rendvédelmi, nemzetbiztonsági érdek is. Az elemzéssel kíván a cikk ehhez támogatást nyújtani.