(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány vizsgálja, hogyan lehet lépést tartani a technológiai fejlődéssel a felderítésben, valamint hogyan lehet a tudományos közösséget bevonni az innovatív megoldások fejlesztésébe és a mindennapi gyakorlatba való beépítésébe. Módszertan: A kutatás a Széchenyi István Egyetem és a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok Tudományos Innovációs Fóruma közötti együttműködés gyakorlati példáján keresztül mutatja be a pilóta nélküli légijárművek (UAV) sajátos felhasználási lehetőségét a nemzetbiztonsági szervek tevékenységében. Megállapítások: Az innovációs stratégia és a tudományos közösséggel való együttműködés kulcsfontosságú a felderítésben. Az UAV technológia alkalmazása előnyökkel jár, beleértve a gyorsaságot, a költséghatékonyságot, a biztonságot és a környezetkímélő működést. A technológia alkalmazása kockázatokkal is járhat, így figyelembe kell venni a korlátozott üzemidőt, időjárásérzékenységet és a kiberbiztonsági kihívásokat. Érték: A tanulmány gyakorlati példán keresztül mutatja be az innovációs együttműködés eredményeit, továbbá hozzájárul az UAV technológia felderítésben való alkalmazásának jobb megértéséhez.