(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy feltárja a Hamasz által 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatosan az Interpol részéről tanúsított hallgatás hátterét és értelmezését. A szerző az esemény nemzetközi rendőrségi vonatkozásait vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy a világ legnagyobb rendőri szervezete miért nem reagált érdemben a történtekre. Módszertan: A kutatás szociológiai elemzésre épül, amely az Interpol terrorizmus elleni tevékenységének történeti és intézményi áttekintését, a szervezet kommunikációs és szervezeti döntéseinek vizsgálatát, valamint nyilvános források, dokumentumok és közlemények elemzését ötvözi. A tanulmány kifejezetten kvalitatív forrásokra és esettanulmány-jellegű értelmezésre épül. Megállapítások: A tanulmány megállapítja, hogy az Interpol az elmúlt évtizedben fokozatosan visszavonult a terrorizmus elleni aktív fellépésből, és különösen szembetűnő a szervezet teljes hallgatása a 2023. október 7-i támadások kapcsán. Ez a passzivitás nemcsak a szervezet korábbi gyakorlatával áll ellentétben, hanem kérdéseket vet fel a politikai nyomásgyakorlás, a szakmai autonómia és a szervezet pártatlanságának érvényesülése kapcsán is. Érték: A tanulmány hozzájárul a nemzetközi rendőrségi együttműködés politikai és intézményi sajátosságainak jobb megértéséhez, és új szempontokat kínál az Interpol szerepének kritikai értékeléséhez a globális terrorizmus elleni küzdelemben. A szerző rávilágít arra, hogy az Interpol működésének látszólagos semlegessége mögött gyakran politikai és geopolitikai megfontolások húzódnak meg.