(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Az embercsempészés és az irreguláris migráció az egyik legnagyobb kihívást jelenti az Európai Unió és a világ számos országa számára. A rendészeti hatóságoknak ezért kiemelt feladata az irreguláris migrációhoz kapcsolódó jogsértések felderítése. Jelen kutatás célja a Grant Detection s.r.o. által fejlesztett MMD01 kézi detektor magyar rendészeti környezetben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt. Módszertan: A szerzők alkalmazhatósági vizsgálatot végeztek 2023 novembere és 2024 januárja között. Az eszköz vizsgálatát valós rendészeti és laborkörnyezetben végezték. Megállapítások: Az MMD01 típusú eszközzel végrehajtott mérések ideje átlagosan 23,87 másodperc (SD = 3,17; CI 95%: 23,00–24,73) volt. A valós környezeti mérések során a detektor az esetek többségében (64,8%) helyes jelzést adott. Az eredmények azt jelzik, hogy már gyenge szél esetén is 8,2-szer nagyobb az esélye annak, hogy a detektor téves jelzést fog adni (OR = 8,2; p = 0,001). Szélcsendben viszont a helyes jelzések aránya 85,7% volt. Az eszköz pontosságát tehát a valós környezeti tesztek során tapasztalt csapadékosság és az ellenőrzött járművek típusa nem befolyásolta. A detektor magas megbízhatósággal alkalmazható a rendészeti gyakorlatban. A valós környezeti és a labormérések összesített eredményei szerint a detektor a vizsgálatok 75,9%-ában pontos jelzést adott. Ha a mérések eredményeiből kizártuk a szándékosan alkalmazott torzító körülményeket, akkor az eszköz mérési hatékonysága 85,5%-os volt. Érték: A tanulmány a magyar rendészeti gyakorlatban nem használt kézi detektor alkalmazhatóságát mutatja be. A kutatás eredményei segíthetik a hazai rendészeti szerveket az eszköz jövőbeni használata kapcsán.