(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
2012 tavaszán alapjaiban alakult át Magyarországon a szabálysértések törvényi szabályozása. Innentől kezdve – szakítva egy több mint 130 éves gyakorlattal – kizárólag törvény mondhatja meg, mi számít szabálysértésnek, a kormány és a települési önkormányzatok elestek ettől a lehetőségtől. Ugyanakkor a települési önkormányzatok felhatalmazást kaptak arra, hogy az úgynevezett közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő cselekményeket saját rendeleteikben meghatározzák, s az elkövetőkkel szemben vagyoni szankciókat szabhassanak ki. A civil szervezetek, az ombudsman, valamint a Kúria azonban jelezték, hogy innentől kezdve az önkormányzatok parttalanul kaptak felhatalmazást arra, hogy önkényesen, a közösségek érdekei valódi sérelme nélkül, állami kényszereszközökkel avatkozzanak be a területükön élő polgárok életébe. A szerző írásában a jogbiztonságot alapvetően sértő helyzet feloldása érdekében tesz rövid időn belül megvalósítható jogalkotási, jogalkalmazási, illetve szervezési javaslatokat.