(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
A NATO megélte 70. születésnapját, lényegében ugyanolyan feltételek mellett, mint létezése minden egyes évében. Kommentátorok és külső szakértők véleménye alapján a Szövetség látszólag állandó válságban van, és a válság minden újabb változata véglegesnek és halálosnak tűnik. Ezzel ellentétben, azok számára, akik aktív szervezeten belüli tevékenységet folytatnak, a NATO erősebbnek tűnik, mint valaha – minden korábbinál nagyobb területen működik, új kezdeményezéseket terjeszt elő, eddig példa nélkül álló léptékben és minden eddiginél hosszabb csúcsnyilatkozatokban. Az ily módon bemutatott problémás helyzet alapján megfogalmazhatjuk a legfontosabb kutatási kérdést: Milyen szerepet játszik a NATO a globális biztonsági rendszer formálásában? Az így meghatározott kutatási probléma kérdések formájában megfogalmazott, részletezett problémákból áll: 1) Melyek a jelenlegi kihívások a NATO számára? 2) Melyek a jelenlegi fenyegetések a NATO számára? 3) Mi Donald Trump NATO-val kapcsolatos politikája? A jelen prezentáció célja elemzés bemutatása a NATO kollektív biztonságot garantáló szerepéről a szervezet alapításának 70. évfordulójával összefüggésben. A kutatási folyamat a tudományos megismerés metodológiai módszereit alkalmazza, elsősorban az irodalom elemzését és kritikáját.