(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
A folyamatos gazdasági és társadalmi fejlődés az emberi történelem egyik meghatározó jellemzője. Egyre nagyobb léptékű technológiai forradalmak követték egymást az ipari forradalom óta. E fejlődés eredményeként a fokozatosan bővülő eszközigény az energiaigény erőteljes növekedését eredményezi. Az emberiség kényelmét szolgálja az egyre szélesebb körű villamosítás, vagyis villamos alapú technológiával találkozhatunk mindennapi életünk egyre nagyobb részében. A kényelem biztosításán túlmenően az automatizálás és a digitális technológiák fejlődése javítják a gazdasági tevékenységek hatékonyságát, és segítik a fenntartható energiatermelést. A városi ember élete a teljes automatizálás felé halad. Egyre inkább teret nyernek az okos házak, az internet alapú munka és kereskedelem. Terjednek az öntanuló szoftverek, a gondolkodó számítógépek. Az önjáró járművek tesztelése folyamatban van. Az elektromossággal kapcsolatos folyamatos és megbízható hozzáférés nélkül a mai fejlett technológiák semmit sem érnek. Elektromosság nélkül leáll az élet. Mindezek felismerése alapján az energiarendszerek infrastruktúrái egyre inkább ki vannak téve külső támadásoknak. A technológiák megbízhatóságán túlmenően - amely döntő szerepet játszik az energiaellátásban - a környezet potenciális veszélyeivel szembeni hatékony lépések megtétele is fontos. A jelen cikk, az energiaellátó rendszerek leírásán túlmenően, azonosítja a potenciális külső fenyegetéseket és a rendelkezésre álló ellenszereket is.