(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
A társadalom tagjai számára a kiber tér a kommunikáció és a mindennapi cselekedetek elválaszthatatlan részévé vált, ezzel is hozzájárulva a globális információs társadalom megjelenéséhez és működéséhez. Attól függően, hogy az egyes generációk életük mely része során találkoznak az információs és kommunikációs technika eszközeivel, különböző szintek, készségek, képességek és elvárások tapasztalhatók náluk. Az Y és Z generáció, és most az alfa generáció tagjai is teljesen eltérő értékrenddel és alkalmazkodási készséggel rendelkeznek, mint elődjeik. A nemzetbiztonsági szolgálatok szempontjaiból fontos ezen generációk és szociális csoportok főbb jellemzőinek vizsgálata, mivel – egyebek között – a nemzetbiztonsági szervezetek újonnan toborzott tagjai is a társadalom tagjai. A nemzetbiztonsági szolgálatok hagyományos értékeken, ismereteken és korosztályi sajátosságokon alapuló hatékony működésének biztosítása céljából fontos egy olyan optimális toborzási rendszer kialakítása, amely megfelel a következő generációk igényeinek, és képes azok figyelmének felkeltésére, valamint alkalmasságuk felmérésére. A jelen tanulmány célja a kihívások főbb csoportjainak azonosítása, és olyan megfelelő megoldások kialakítása, amelyek mindegyik nemzetbiztonsági szolgálatnál növelik a hatékonyságot a kiválasztási és toborzási műveletek során.