(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
Mivel a mediáció, mint a viták megoldásának egyik alternatívája, a kanonizált jogrendszer részévé vált, felerősödött és sajátos fejlődési útját járja az 1950-es évektől napjainkig. Ebben a tanulmányban ennek folyamatát és lépcsőit vizsgálom meg kommunikációs szempontból, a részvételi kommunikáció elmélet (PCT) terminológiáján keresztül. Az egyes fejezetek a mediációs típusoknak is megfelelnek. A típusok közötti kapcsolatok és interakciók szintén e tanulmány tárgyát képezik, akárcsak egyes típusok mozgásterei. A részvételi kommunikáció elmélete (PCT) segítségével áttekinthetjük a mediáció fejlődését a 20. és a 21. században, a facilitatív mediációtól a transzformatív mediációig, egységes és átlátható kereteken belül.