(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A tanulmányt (URL1) két, az Amerikai Egyesült Államokban (USA) élő és kutató tudós jegyzi. Jeremy Slack a University of Texas, El Paso (UTEP) földrajz docense. Doktori fokozatát a University of Arizona-n szerezte, fő kutatási területe az államhatárhoz kapcsolódó bűncselekmények (ember-, kábítószer- csempészés, személy elleni erőszakos jogsértések), valamint az államhatalmi eljárások problémái (kitoloncolás, családi kapcsolatok megszakadása). Josiah Heyman az UTEP antropológia professzora. Munkásságának főbb iránya az államhatár (jellemzően USA–Mexikó) jogellenes átlépéséhez kapcsolódó elkövetői oldal, valamint az azt kezelő államhatalmi fellépés vizsgálata, szembefordítása. Tanulmányaiban megjelenik mestere, Eric R. Wolf (URL2) értékrendje, aki a hatalomhoz kötődő erőszak intézményét bírálta publikációiban. A publikáció a „Journal of Latin American Geography” című folyóiratban jelent meg, amelyet a Latin-amerikai Földrajzi Konferencia (CLAG) ad ki és a University of Texas Press terjeszti 1970-ben történt alapítása óta (URL3), H-indexe 20. A téma aktualitása vitathatatlan, hiszen az ellenőrizetlen és ellenőrzött globális migráció, a COVID-19 azonosítóval jelzett globális humán pandémia a Föld egész lakosságát érinti.