(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
Dolgozatomban az ius puniendi joggyakorlati értelmezésével foglalkozom azáltal, hogy történeti áttekintést nyújtok az e fogalommal kapcsolatos elméletekről a majdnem 6000 éves időtartam alatt, amíg állami monopóliummá és a büntetőjog humanizálásáig nem vált. Az ius puniendi, mint a büntetés jogalapjának értelmezése a különböző korokban, különböző elveken alapszik. A jogtudományi értelmezés kevésbé lesz releváns a jogi állam megszületésével, amikor az ius puniendi állami monopólium. Manapság az ius puniendi jelentése új, különböző elemekkel módosult és bővült, mivel a lehetőségek elve meghatározóbb szerepet játszik a modern államok büntetőjogi rendszerében. Tanulmányomban a büntetőjog klasszikus szerzőitől eltérően értelmezem és vizsgálom az ius puniendi-t, vagyis a büntetés jogalapjára utaló fogalmat, de modern funkciója miatt eredeti jelentésében, azaz a büntetés jogában. Munkámmal azt a kérdést kívánom megválaszolni, hogy be kell-e építeni az ius puniendi dogmatikusan kidolgozott kategóriáját a 21. századi anyagi és eljárási joggyakorlatba.