(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A magányos elkövetési mód a bevándorló hátterű személyek esetében is egyre elterjedtebb Európa szerte. Magyarországon a migrációhoz, illetve a bevándorló hátterű személyekhez köthető bűncselekmények száma csekély. A migráció jelenségeknek médiában való megjelenése ellenben komoly érzelmeket generál. Ez létrehozhat csoportosulásokat, és az egyénekben normasértő cselekmények elkövetésére sarkaló érzelmeket indíthat el. migráció jelensége egyszerre hordoz pozitív és negatív hatásokat. A negatív hatások közül az egyik legijesztőbb az, ahogy a gondolkodásunkat átformálja. Ez megfigyelhető a bevándorló hátterű személyek és a befogadó ország lakosainak egymáshoz való viszonyulásában. A magyarországi közszolgálati szervezetek feladata kettős, mert egyrészt meg kell felelni az adott helyzetnek, másrészt fel kell készülni a várható jövőbeni migrációs hatásokra. Tanulmányomban a migráció hatására megjelenő magányos elkövetőt vizsgálom, fókuszba helyezve a megelőzés problematikáját. Bemutatom, hogy a kriminálpolitikai és megelőzési modellek miként működnek, vagy nem működnek. A tanulmány végén egy lehetséges megelőzési modellt vázolok fel.