(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
2015-ben, miután a Boko Haram hűséget fogadott az Iszlám Államnak és annak nyugat-afrikai tartományává vált, a hír a domináns közösségi médiában szinte azonnal elterjedt. Ez a cikk azt elemzi, hogy a Boko Haram közösségi média használata eredményesebb toborzást eredményez-e, és ha igen, milyen tendenciák figyelhetők meg az előbbiben, amelyek hozzájárulnak az utóbbihoz. A tanulmányban igazolom, hogy a közösségi média kulcsszerepet játszik a terrorszervezet online toborzásában, mivel így a Boko Haram azonnali üzeneteket tehet közzé kiterjedt Internetes közönsége számára, miközben az üzenetek vizuális tartalma felett is ellenőrzést gyakorol. A téma elemzése során kapcsolódási pontok rajzolódtak ki a szervezet közösségi média használata és a toborzás között a radikalizálódást, a vallásilag befolyásolt tanítást és a Boko Haram sajátos nézőpontjának megosztását vizsgálva. Végül a szervezet a közösségi médiát arra is használja, hogy önmagát győztes egységként ábrázolja azáltal, hogy képviseli az erőt, az egységet és kihasználja a kormányellenes hangulatot Nigériában. Bár az online befolyásolás fontos a toborzás szempontjából, hangsúlyozni kell, hogy a helyi viszonyok között azok továbbra is többnyire offline, tényleges kapcsolatok útján jönnek létre.