(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A publikáció bemutatja Szamel Lajos (1919–1998) életútját és munkásságát, a rendészettel kapcsolatos megállapításait és elért eredményeit. Megjelent művein keresztül betekintést kapunk a rendészetről alkotott elmélkedéséről, amely során elhatárolta a rendőrséget, mint szervezetet, a rendészettől, mint tevékenységtől. Megalkotta a rendészet fogalmát, illetve rámutatott arra, hogy a rendészet az államigazgatás része.