Kockázatkezelés a börtöntársaságoknál – A büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok belső kontrollrendszerének kialakítása az új jogi szabályozás fényében (Belügyi Szemle, 2021)
A köztulajdonban álló gazdasági társaságoknak a belső kontrollrendszerükre vonatkozóan új követelményeknek kell megfelelniük a 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet rendelkezései alapján. A 2021. január 1-jétől hatályos rendelkezések célja a köztulajdonban álló gazdasági társaságok szabályszerű működésének elősegítése, valamint az állami tulajdonú gazdasági társaságok hatékony működésébe vetett állampolgári bizalom erősítése. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok közül sajátos helyzetben vannak a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó gazdasági társaságok, mivel esetükben a fogvatartottak minél hatékonyabb foglalkoztatása, és a részben önfenntartó büntetés-végrehajtás megteremtése is egyre fontosabb elvárás. E börtöntársaságok sajátossága, hogy tevékenységüket nemcsak a Belügyminisztérium, illetve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítja, hanem egy gazdasági szervezet, a BV Holding Kft. is koordinálja. Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy milyen speciális többletkövetelményeket támaszt a börtöntársaságok működésével kapcsolatban az új szabályozási környezet, illetve melyek lehetnek azok az új kockázatkezelési szervezeti keretek és megoldások, amelyek gyakorlatba történő átültetésével – az új jogszabályi követelményeknek való megfelelésen túl – még hatékonyabbá tehető e társaságok működése.