A koronavírus hatása a fogvatartotti kapcsolattartásra – Kihívások és szervezeti válaszok: A fogvatartotti videóhívások alkalmazásának empirikus vizsgálata (Belügyi Szemle, 2021)
A COVID–19-járvány jelentősen befolyásolta és átalakította az emberek közti – korábban személyes jelenléttel járó – érintkezéseket, valamint kommunikációs formákat a magánéletben, illetve hivatali keretek közt egyaránt. Ez különösen igaz volt a büntetés-végrehajtásra, ahol a járványügyi intézkedések keretében egyrészt korlátozták a fogvatartottak látogatófogadását, másrészt számos intézkedést vezettek be ennek ellensúlyozására. Ennek kiemelt eszköze volt a videóhívások rendszerének (Skype) fejlesztése és kiterjesztése is. Előadásom célja a fogvatartottak pandémia alatti Skype-használatának személyi állományi és fogvatartotti megítélésére irányuló kutatás eredményeinek bemutatása. Az empirikus vizsgálat során három fő adatkör elemzését végeztük el: a fogvatartottak Skype-használatára vonatkozó statisztikai alapadatokat, a személyi állomány percepcióit felmérő szövegelemzés eredményeit, valamint egy több mint 500 fős, kérdőíves fogvatartotti vizsgálat adatait. Az eredmények azt mutatják, hogy alapvetően pozitív fogadtatása volt a Skype-használatnak mind a személyi állomány, mind a fogvatartottak körében, így javaslatunk szerint előnyös lehet ezen kapcsolattartási formát a járványhelyzet után is beépíteni a büntetés-végrehajtás rendszerébe.