A koronavírus-járvány elleni rendkívül sikeres védekezés: Nemzetközi kitekintés (Belügyi Szemle, 2021)
A magyar büntetés-végrehajtási szervezet kétnapos nemzetközi konferenciáját előadásokkal tisztelték meg a Visegrádi Négyek, valamint Ausztria és Románia büntetés-végrehajtási szervezeteinek országos parancsnokai, illetve képviselői. A koronavírus-járvány 2020. évi megjelenése a kialakult veszélyhelyzetek kezelését, a szervezetek közötti együttműködés új dimenzióit, és az alapfeladatok ellátása mellett a koronavírus-járvánnyal összefüggő, speciális védekezési feladatok végrehajtását követelte meg. Az előadásokban elhangzott nemzeti és nemzetközi vonatkozású legjobb gyakorlatok rámutattak arra, hogy milyen jelentős az államok külső és belső biztonságáért felelős szervek, így a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint az államigazgatási, polgári hatóságok tevékenységének összehangolása. A sikeres védekezés meghatározó pontja az egészségügyi ellátás volt, azon belül az infrastruktúrák szakszerű és célszerű átalakítása, illetve a büntetés-végrehajtás személyi állományának sikeres felkészítése és szakmai feladatainak koordinálása. Új intézkedési tervek, módszertanok kerültek kidolgozásra annak érdekében, hogy a fogva tartás biztonságát garantáló módon kerüljenek végrehajtásra a veszélyhelyzet kapcsán felmerült intézkedések.