Fogalmi kérdések és elméleti megfontolások a fogvatartotti munkáltatás tanulmányozásához (Belügyi Szemle, 2022)
A tanulmány célja a fogvatartotti munkáltatás kutatását övező konceptuális kihívások feltérképezése, valamint egy olyan elméleti megközelítés körvonalainak felvázolása, amely rávilágíthat a kriminálpolitikai tendenciák, a munkaerőpiaci folyamatok és a fogvatartotti munkáltatási rendszerek szervezeti gyakorlata között meghúzódó összefüggésekre. Az írás központi állítása, hogy a fogvartotti munkáltatásra vonatkozó szakirodalomban gyakran kiemelt hangsúllyal kezelt piaci folyamatok mellett az államnak is kiemelt szerepe van a fogvatartotti munkáltatás két meghatározó célja – a reintegrációs célkitűzések és a gazdaságossági szempontok – közti potenciális feszültségek generálásában, fenntartásában és enyhítésében. A tanulmány amellett érvel, hogy a fogvatartotti munkáltatásnak az állam által kirótt nem szabad munkaként való értelmezése és elméleti megközelítése jó eséllyel új szempontokat hozhat a munka és állam viszonyának értelmezésébe, ezáltal pedig a fogvatartotti munkáltatás vizsgálatába is.