Kegyeleti kérdések a büntetőjogban (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A kegyelet büntetőjogi vonatkozásainak bemutatása és a kegyeleti szempontok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata.Módszertan: A jogszabályi környezet és a halálos eredménnyel járó közlekedési balesetek miatt indult büntetőügyek iratainak vizsgálata.Megállapítások: A szerzők részletesen foglalkoznak a kegyeletsértés vétségének korábbi és hatályos szabályozásával, majd a kegyeleti szempontok eljárásjogi érvényesülésével, végül konkrét példákra utalással a nyomozási gyakorlat helyszíni halottszemlével kapcsolatos anomáliáival.Érték: A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy indokolt lenne a büntetőeljárási törvény bizonyításra vonatkozó szabályainak módosítása a kegyeleti jog hathatósabb érvényesülésének biztosítása érdekében. A tanulmány arra is felhívja továbbá a figyelmet, hogy a kegyeletsértő felvételek zártan történő kezelésének nincs jogszabályi alapja.