Új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos bűncselekmények Miskolc vidéki szegregátumaiban Magyarországon (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A cikk az új pszichoaktív szerek és a szegregáció kapcsolatát vizsgálja egy városban (Miskolc), bemutatva annak hatásmechanizmusát. A tanulmány azt kívánaja bemutatni, hogy a deprivált társadalmi milliő, a szegénység és a kilátástalanság kiváló táptalaja a kábítószerbűnözés ezen új formájának. Struktúrálva ezzel a kábítószerbűnözést a szegényebb rétegek számára megfizethető új pszichoaktív szerekkel (ÚPS) és a klasszikus kábítószerekkel kapcsolatos bűnözésre.Módszertan: A kutatás céljára tekintettel a vizsgálat elsősorban szakirodalmi és történeti adatokra, jogforrások áttekintésére, rendőrkapitánysági eset statisztikák és KSH adatok elemzésére épült. Elemzésre került a városi döntéshozók által a probléma kezelésére tett szabályozási törekvései is.Megállapítások: Az új pszichoaktív szerek nyomornegyedeket céloznak meg, így strukturálják a drogpiacot. A szegények könnyen hozzáférhetnek az ÚPS-ekhez, míg a gazdagabb társadalmi rétegek a klasszikus drogokhoz (kokain, MDMA stb.) fordulnak. Az ÚPS jelenléte egy adott területen megváltoztatja a bûnözési tendenciát és megõrzi az elmaradottságot. Hosszú távon lassítja a javulást. A bűnüldözési és igazságügyi eszközök nem elegendőek ennek kezelésére és csökkentésére. Ráadásul alacsonyabb büntetési tétellel fenyegeti a törvény az ÚPS-ekkel való kereskedést, így még annak kockázati felára sem épül bele az ilyen anyagok árába, biztosítva ezzel a nincstelenek számára történő könnyű hozzáférést. Miközben az ilyen szerek egészségügyi és társadalmi veszélyei legalább, ha nem magasabb szinten vannak mint a hagyományos kábítószereké.Érték: Az eredmények hasznosak lehetnek a városi döntéshozók, a bűnmegelőzési szakemberek és a rendőrség vezetése számára. A tanulmány képes tájékoztatni a szélesebb tudományos közvéleményt az ÚPS összetett veszélyeiről. A tanulmány fontos kiindulópont lehet a kábítószerbűnözés új jelenségeinek további kutatásához és az új pszichoaktív szerekkel kapcsolatos egészségügyi és társadalmi károk mértékének feltárásához. Ahogy a bűnüldözés számára új módszerek és kriminalisztikai ajánlások kidolgozására.