A Vám- és Pénzügyőri Tanszék publikációs teljesítménye 2012–2021 között (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány célja, hogy kvantitatív módon ábrázolja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) megalakulásától kezdődően egy dinamikusan fejlődő – a szaktanszéki elnevezést már rég meghaladó – egyetemi tanszék tudományos fejlődését, építkezését. A kutatás emellett rá kíván mutatni azokra a publikációs színterekre és tudományterületekre, ahol az utóbbi évtizedben a vizsgálat tárgyává tett szervezeti egység láthatósága növekedett. A tanulmánnyal részben a tudásmegosztás lehetséges szintjeit, formáit kívánjuk bemutatni.Módszertan: A tanulmányban a Vám- és Pénzügyőri Tanszék (VPT) 2012 és 2021 közötti időszakra vonatkozó tudományos tevékenységének vizsgálatát különböző tudománymetriai mérőszámok alkalmazásával elemeztük. A publikációs eredményeket hazai és nemzetközi, valamint minőségi és mennyiségi dimenziók mentén vizsgáltuk és értékeltük. Az adatok forrása a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) volt.Megállapítások: A tanulmányban arra a következtetésre jutottunk, hogy mind az oktatás, mind pedig a szakmai gyakorlatok fejlesztése érdekében elvárt a szakmai/rendészeti/humán/történeti kérdések tudományos igényű vizsgálata, hiszen a kutatások eredménye a legtöbb esetben lehetőséget ad a rendszer, a folyamatok finomhangolására. Az eredmények arra mutatnak, hogy a VPT tudományos teljesítménye tendenciózus növekedést mutat a vizsgált időszakban. A szerzői produktivitás mellett a közlemények tudományos presztízsértéke is dinamikusan fejlődött. A publikációk tudományterületi megoszlása pedig megerősíti a rendészettudomány multidiszciplináris természetét.Érték: A tanulmányban bemutatott eredmények egy olyan aktívan működő, tudományos és szakmai értékeket képviselő felsőoktatási szervezeti egység képét vetítik az olvasó elé, amely tagjainak munkássága hozzáadott értéket képvisel nemcsak az egyetem, de a szakmai hátteret biztosító Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára is. Ez az első vizsgálat, amely e szakterület tudományos tevékenységét adekvát módszertan alkalmazásával értékeli.