Újragondolt biztonság, kutatási jelentés (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Kiemelkedően izgalmas és úttörő jellegű szakmai küldetés a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplői vizsgálata, a jelen helyzetet értékelő és a jövőbeni lehetőségeket elemző valós helyzetkép kialakítása. A rendelkezésünkre álló információk alapján eddig ilyen jellegű empirikus kutatás nem készült, amely hiátust kívánjuk az általunk elérhető szerény eszközökkel – legalább részben – pótolni. Kérdőíves kutatásunkkal egyrészről az ezzel megegyező tárgyú PhD-kutatás megalapozottságának és szakmai szükségességének bizonyítására vagy éppen megcáfolására, másrészről pedig egy olyan problématérkép felvázolására törekszünk, amely segíthet a döntéshozóknak, a jogalkotóknak, továbbá a biztonság megteremtésében szerepet vállalók számára a biztonsági szakma megújításában, a tevékenység újra gondolásában.Módszertan: Előzetes felkérésünk alapján 32 fő, nyolc szegmentációban és egyenlő reprezentációban töltötte ki a kutatáshoz használt – a több, abban érintett szereplő képviselőjének összefogásával elkészített –, összesen 19 (amelyből 15 feleletválasztós és négy kifejtős) kérdést tartalmazó „Újra gondolt biztonság” online szakértői kérdőívet. Annak kitöltésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által biztosított NKE Survey oldalának (https://survey.uni-nke.hu/) használatával 2021. december hónapban került sor. Valamennyi kitöltés önkéntes és (az adott reprezentáción belüli válaszadók személye) anonim volt.Megállapítások: Jelen anyagban, egy a Rendészettudományi Doktori Iskolában folyó tudományos kutatás szakmai megalapozását célzó kérdőíves kutatás előzményeit, célját, a választott téma újszerűségét, a disszemináció társadalmi, gazdasági és tudományos jelentőségét, a szakmai kérdőív elemzése során tett megállapításokat mutatjuk be.Érték: Az ifjú rendészettudomány művelőinek arra kell törekedniük, hogy a felmerülő problémákat minél több szinten és perspektívából, a kellő tudományos alapossággal vizsgálják. A módszertani megközelítést olyan érdeklődő attitűdre kell alapozni, amely intézményi és egyéni szinten egyaránt meg kívánja érteni a rendészet valóságának kereteit adó társadalmi jelenségeket. Kutatásunk ehhez nyújt segítséget.