A katasztrófavédelmi hatósági feladatokat támogató rendszerek alkalmazási lehetőségei (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Napjainkban a digitalizáció szinte minden ágazatban és iparágban lehetőséget kínál a fejlődésre. A szerzők elemzik az állami és önkormányzati közigazgatás modernizációját, bemutatják az elektronikus közigazgatás előnyeit és hátrányait. Megvizsgálják a katasztrófavédelmi hatóságok jelenlegi helyzetét, összegyűjtik és értékelik a jelenlegi elektronikus szoftvereket, összehasonlítják azokat egymással, és a következtetések alapján javaslatokat tesznek azok fejlesztésére.Módszertan: A szerzők a vonatkozó szakirodalmakat képviselik a közigazgatás korszerűsítésének bemutatására, megmutatva azok előnyeit és hátrányait, és értékelik a főbb források eredményeit. A szerzők összegyűjtik a hatóságok munkájában használt elektronikus szoftvereket és eszközöket, majd elemzik azokat, megvizsgálják összefüggéseiket, és az elemzés után táblázatban mutatják be a jellemzőiket. Eredményeik alapján javaslatokat tesznek a további fejlesztésekre.Megállapítások: A katasztrófavédelem által használt meglévő szakrendszerek egyre hatékonyabbá válnak a katasztrófavédelmi hatóságok ügyintézésében. A teljes körű elektronikus közigazgatás megvalósításához azonban még mindig elengedhetetlen a rendszerszintű hardver- és szoftverfejlesztések végrehajtása.Érték: Az elektronikus közigazgatás fejlesztése és alkalmazása napjainkban a kialakulni látszó energiaválság és humánerőforrás problémák miatt felértékelődik.