Az együttműködés fejlődése és jelentősége a Magyar Rendőrségnél (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A magyar rendőrség nyitottságának tanulmányozása az együttműködés kontextusában.Módszertan: Kvalitatív kutatás, dokumentum- és tartalomelemzés.Megállapítások: Az 1989-es rendszerváltás alapjaiban változtatta meg a Magyar Rendőrséget. Az akkori zárt szervezet sokkal nyitottabbá vált, napjainkra elérte a demokratikus rendőrségekre jellemző jelleget. Ez a változás nem csak a szervezettől, hanem annak állományától is erőfeszítéseket igényelt. Úgy gondolom, hogy az együttműködés területén egy pozitív fejlődési ívet figyelhetünk meg. Napjaink társadalmi változásai azonban egyre jelzik annak az igényét is, hogy a fejlődés nem állt meg, további kutatások, a lakosság és rendőrség szempontrendszerének figyelembevétele és nem utolsó sorban interkulturális ismeretek beépítése is szükséges a rendőri (felső)oktatásba.Érték: A tanulmány értéke, hogy felhívja a figyelmet az együttműködésre a szervezeti jellegtől az egy-egy interakcióig, a rendőrség szolgálati jellegének erősítésére és továbbfejlesztésére az interkulturális ismeretek bevezetésén keresztül.