A közbiztonsági háló jelentősége a helyi rendészetben (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A szerző tanulmányában a rendvédelmi szervek közül az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv és a komplementer rendészeti szervek együttműködését, tevékenységét – mint egy lehetséges jó gyakorlatot – ismerteti a Mórahalmi járásban működtetett közbiztonsági háló aspektusából.Módszertan: Az önkormányzatok helyi rendészetben, illetve a közbiztonsági hálóban betöltött szerepe tekintetében a szerző szekunder kutatás keretében a hazai jogi szabályozók, szakmai tanulmányok, statisztikai adatok feldolgozását végezte el. Az objektív megítélés kialakítása céljából a Mórahalmi járásban több résztvevős fókuszcsoportos beszélgetés keretében ismerte meg a helyi rendészettel összefüggő önkormányzati intézkedéseket, a közbiztonsági háló gyakorlati működését.Megállapítások: Annak érdekében, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete emelkedjen és az objektív biztonság kívánatos foka is megteremtődjön, a közbiztonsági hálót célszerű és szükséges a továbbiakban is fenntartani, működtetni, és a jelenlegi gyakorlatot tovább kell erősíteni, mivel az jelentősen hozzájárul a közbiztonság magasabb szintű megvalósulásához.Érték: A közbiztonsági háló működésének tanulmányban ismertetett tapasztalatait a helyi rendészetben közreműködők, valamint más települések vezetői, a rendészettudomány művelői a gyakorlatban hasznosíthatják. A településbiztonság fejlesztésének olyan szegmensére fogalmazott meg javaslatot a szerző, amely a már meglévő széles spektrumú társadalmi támogatottságot tovább erősítheti.