A nyílt forrásból származó adatgyűjtés automatizálásának lehetőségei (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A digitális forradalom korát éljük, amelyben a korszerű technológiáknak és ezek dinamikusan növekvő felhasználói táborának köszönhetően eddig soha nem látott mennyiségű, szabadon hozzáférhető, részben nemzetbiztonsági szempontból fontos adat keletkezik a kibertérben, amelyek összegyűjtése és elemzése messze túllépi az emberi teljesítőképesség határait. Ez az adatrobbanás indokolttá teszi az eddig nyílt forrásból történő adatgyűjtés újragondolását, beleértve az információgyűjtés és feldolgozás automatizálási lehetőségeinek vizsgálatát.Módszertan: A tanulmány egy félautomatizált rendszer felépítését és működését vázolja fel, megvizsgálva a megvalósítás elméleti lehetőségeit és buktatóit. A tanulmány nem vizsgálja a rendszer létesítésének és üzemeltetésének jogi kereteit. Terjedelmi okok miatt a szerző a fő pontok felvillantására koncentrált, hiszen egy-egy téma részletes tárgyalása önmagában is meghaladná a cikk kereteit. A tanulmány elkészítésekor a szemléletformálást és gondolatébresztést tűzte ki elsődleges célként.Megállapítások: A kutatás során a hazai és a külföldi idevágó szakirodalom tanulmányozásán túl, mivel a szerző évek óta tanulmányozza a dark webet, illetve a nyílt forrású információgyűjtés lehetőségeit, nagymértékben támaszkodott a saját kutatási eredményeire és tapasztalataira.Érték: A tanulmányban bemutatott elméleti rendszer vizsgálata rámutatott arra, hogy az ilyen rendszerek a jelenlegi technikai fejlettség mellett – ideértve a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátait – nem működtethetők emberi felügyelet nélkül, ezért csak a félautomata rendszer kialakítása tűnik megvalósítható opciónak. Az adatfeldolgozás ma még elképzelhetetlen az ezen a területen jártas adatmérnökök nélkül. Ezek mellet a korlátok mellet is az ilyen rendszer rendkívüli mértékben felgyorsíthatja a nyílt forrásból történő adatok gyűjtését, hatékonyabbá téve a felderítő munkát. A gyakorlati életben természetesen nem feltétlenül kell minden elemet egyszerre megvalósítani vagy létrehozni, hiszen már egyes részegységek működtetése és integrálása a meglevő rendszerekhez is jelentősen felgyorsíthatja és hatékonyabbá teheti az adatgyűjtés folyamatát.