A fegyveres biztonsági őrzés helye, szerepe és jelene a rendészeti struktúrában (Belügyi Szemle, 2023)
A fegyveres biztonsági őr megnevezés laikus – és sajnálatos módon gyakran szakmai körökben is – helytelen asszociációkat eredményez. Grammatikai megközelítés szerint a megnevezés annyit tesz, mint fegyverrel szolgálatot ellátó biztonsági őr. Amennyiben ez a megállapítás nem fedi a valóságot, mi különbözteti meg ettől? Hol helyezkedik el a fegyveres biztonsági őrzés a hazai rendészeti struktúrában, és milyen specialitások, problémák jellemzik? Milyen történelmi környezet alakította mai formájára a szervezetet? A magyar mintájú, sokak által egyediként számon tartott fegyveres biztonsági őrzés valóban hungarikum? Más országok milyen szervezeteket alkalmaznak hasonlatos területen? Hogyan képes a jelenlegi struktúra megbirkózni korunk rendészeti kihívásaival?Cél: A tanulmány a fegyveres biztonsági őrzés helyét, szerepét és jelenlegi állapotát kívánja bemutatni a rendészeti struktúrában olyan módon, hogy a történelmi és nemzetközi vonulat által érthető legyen a jelenlegi állapotok, problémák miértje is.Módszertan: A tanulmány leírja, bemutatja és vizsgálat alá vonja azokat a szempontokat, amelyek révén a fegyveres biztonsági őrzés elnyerte mai formáját.Megállapítások: A tanulmány tisztázni kívánja a fegyveres biztonsági őrzés mibenlétét. A tanulmány továbbá bizonyítani kívánja, hogy a fegyveres biztonsági őrzésnek fokozódó szerepe a van a jelenben, valamint lesz a jövőben, ugyanakkor a szervezet korunk rendészeti kihívásaival szemben történő felkészítését mielőbb meg kell kezdeni.Érték: A tanulmány tudományos értéke, hogy alapul szolgálhat a fegyveres biztonsági őrség szabályzóinak szakmai átalakításához.