Az Interpol kezdetei (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Jelen írás bemutatja az 1914. április 14–18. között Monacóban megrendezett I. Nemzetközi Igazságügyi Rendőrkongresszust és annak eredményeit, valamint az Interpol Közgyűlésének százéves évfordulóján megemlékezik a 2014. november 3–7. között Monacóban tartott 83. Közgyűlésről.Módszertan: A cikk megírásához monacói levéltári dokumentumokat használt fel a szerző. Ezek közül néhány közzétételre is kerül.Megállapítások: A 20. század elejétől kezdve a Monacói Hercegség egy előrelátó államfő, I. Albert herceg vezetésével erőteljesen részt vett a különböző országok igazságügyi rendőrségei közötti nemzetközi együttműködés kialakítását és a bűnügyi információcserék javítását célzó intézkedések végrehajtásában, hogy megkönnyítse a bűnözők felkutatását és letartóztatását. E célból Monaco 1914-ben megszervezte az első kongresszust, amely rendőröket és jogászokat látott vendégül, akiknek az volt a feladatuk, hogy javaslatokat dolgozzanak ki az új igények kielégítésére, és mintegy húsz ország képviselőit közvetlen kapcsolatba hozzák egymással. Azonban az első világháború kitörése megszakította a megkezdett nemzetközi eszmecserék megerősítésének folyamatát, amelynek egy 1916-ra tervezett második állomáshoz kellett volna vezetnie, és amely végül csak 1923-ban folytatódott.Érték: 2023-ban lesz a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete megalakulásának századik évfordulója, amelyből a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet – Interpol – lett. Történelmi szempontból érdekes megvizsgálni a bűnözés elleni küzdelemre szakosodott nemzetközi intézmény megalapításának kezdeteit, és felidézni, hogy ez a konstrukció egy régebbi, a 20. század elején kezdeményezett gondolkodás eredménye, amely először egy 1914-es monacói kezdeményezésen keresztül valósult meg (amelyről 2014-ben szintén Monacóban emlékeztek meg). Az akkori szakértők által a hercegség meghívására elfogadott és ebben a közleményben bemutatott határozatok hangsúlyozzák az általuk azonosított problémák pontosságát, valamint a javasolt megoldások relevanciáját, amelyek közül néhány ma is érvényes.