Bezárkózó zárt intézmény – a szabadságvesztésbüntetés bizonyos ellenőrzési formái: (Recenzió: Lukács Krisztina: A szabadságvesztés végrehajtásának egyes független ellenőrzési formái) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A kötet és ezáltal a recenzió a hazai büntetés-végrehajtási rendszer egyik fő szankciója, a szabadságvesztés független ellenőrzési típusaival foglalkozik, kihangsúlyozva a nemzetközi szervezetek, a tudomány és a társadalom ellenőrző,kontrolláló lehetőségeit.Módszertan: A tanulmány ismertetése a tartalomelemzés módszertanán és a cikk szerkezeti struktúráját követő szakmai elemzésen alapszik.Megállapítások: A szerző behatóan ismerteti a monográfia címadó témáját, külön kiemelve a már említett ellenőrzési formák potenciálját és gyenge pontjait, ezen felül pedig jövőorientált megállapításait is rögzíti.Érték: A monográfia végigvezeti az olvasót a szabadságvesztés-büntetés végrehajtásának független ellenőrzési formáin, kiemelve ezek eredményességét, hatékonyságát és a működésüket korlátozó tényezőket.