A digitalizáció egyes kihívásai a büntetőeljárásban (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A rohamos ütemű technológiai fejlődés és annak következményei a jog világát, így a büntető igazságszolgáltatást is új kihívások elé állítják. A büntetőeljárásban a digitalizáció megkerülhetetlen a modern, hatékony igazságszolgáltatás iránti társadalmi igény szempontjából, ugyanakkor arra is megoldást kell találnunk, hogy az információs technológiák térnyerésére adott válasz miként egyeztethető össze a tisztességes eljárást biztosító garanciális szabályokkal. Jelen tanulmányban a digitális technológiák és a büntetőeljárás egyes alapelveinek összefüggéseire kíván rávilágítani a szerző, különös tekintettel a bizonyításra, ahol az olyan követelmények, mint a közvetlenség elve az utóbbi években némileg talán háttérbe szorultak az eljárás időszerűségének javára.Módszertan: A digitalizáció a jog számára is új kihívásokat teremt. A jogtudomány egyes sarkalatos kérdéseknek jogágtól függetlenül különös figyelmet szentel; a teljesség igénye nélkül ilyenek különösen az úgynevezett Big Data formában történő tömeges adatelemzés, a közösségi platformokon zajló kommunikáció, az adatbiztonság és magánszféra védelme, a kriptovaluták, s végül,de nem utolsó sorban a mesterséges intelligencia kérdésköre. A szerző tanulmányában a témát feldolgozó jogirodalmi munkák megállapításaira építve törekszik levonni következtetéseit, figyelemmel az elmúlt évtizedekben megalkotott, és a jövőben várhatóan lefektetésre kerülő releváns jogi aktusokra, jogalkalmazói gyakorlatra. Megállapítások: A digitalizáció beférkőzése az élet szinte minden területére egyre inkább áthatja globális társadalmunk kollektív tudatát. A digitális forradalom átírta a kommunikációról, az információáramlásról vagy az adatvédelemről alkotott elképzeléseinket, de alapvető változást hozott többek között a munka, az oktatás vagy a kereskedelem terén is. A technológiai vívmányok számtalanfelhasználási lehetőséget rejtenek magukban a büntetőeljárás során eljáró szervek számára, rendkívüli mértékben elősegítve az időszerűség iránti igény kielégítését. Mindez ugyanakkor – különösen talán a nyomozás és az annak eredményein alapuló bizonyítás terén – felerősítheti azt a tendenciát, hogy a hatékonyság oltárán háttérbe szorulnak az olyan garanciális jelentőségű alaptételek,mint a közvetlenség elve.Érték: Az elektronikus ügyvitel, az egyre sokoldalúbb digitális eszközök jelentős mértékben hozzájárulnak a büntetőeljárás hatékonyságához, egyúttal az újfajta bűnözési formák felderítése, bizonyítása sajátos kihívások elé állítják az eljáró hatóságokat, de a téma kapcsán a jelen tanulmányban írtakat meghaladóan is számos további kérdés merül fel, melyeket a jogtudomány is kiemelt figyelemmel kísér (például prediktív rendészet).