A rejtve maradt gyermekbántalmazás és a gyermekvédelmi (és igazságszolgáltatási) rendszer működése közötti összefüggés (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány rámutat arra, hogyan függ össze a családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás látenciájának mértéke a gyermekvédelem és a büntető igazságszolgáltatás rendszerének működésével.Módszertan: A tanulmányhoz felhasznált összesen három kutatás módszere mind kvalitatív, mind kvantitatív elemeket tartalmaz. A kutatások öt éven keresztül folytak. A kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény tárgyában feldolgozott teljes bűnügyi ügyiratok száma meghaladja az 1300-at. A dokumentumelemzés közel negyven változó bevonásával zajlott, majd mind matematikai statisztikai módszerek (SPSS), mind tartalomelemzés segítségével jutott a szerző az eredményekhez.Megállapítások: A hatékonyan működő gyermekvédelem és egy jól működő igazságszolgáltatási rendszer kisebb látenciát eredményez. Egy kihívásokkal, hiátusokkal küzdő gépezet azonban a látencia mértékét növeli. Az empirikus kutatáson alapuló megállapítások rámutatnak, hogy a rendszer működése, a kisebb-nagyobb hiányosságok, mulasztások, a nem gyermekközpontú fókusz pontosan hogyan és mivel segíti elő a nagyarányú látenciát és a közbizalom megingását.Érték: A tanulmány a hatékonyabb gyermekvédelemhez kíván hozzájárulni a diszfunkcionálisan működő rendszerelemek feltárása által.