Preambulum az idegenjogi szakigazgatás rendszerében (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: E tanulmány célja bemutatni – a magyar jogtörténetben 1903-tól napjainkig megalkotott idegenrendészeti jogszabályok preambulumainak ismertetése mellett – a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény preambulumát.Módszertan: A tanulmány számba veszi a külföldiek beutazására és tartózkodására alkotott jogszabályok preambulumai szövegezésének gyakorlatát, nyelvtani és logikai szempontok szerint összeveti a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvényt bevezető szöveg egyes mondatait az e törvényben, valamint más jogszabályok, különösen Magyarország Alaptörvényében meglévő normatív rendelkezéseivel.Megállapítások: A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény preambuluma a jogalkotásban eddig megszokottakhoz képest szokatlan tartalommal vezeti be a törvény normatív rendelkezéseit. Ugyanakkor e tartalom önmagában nem, kizárólag a jogot és kötelezettséget megállapító egyes jogszabályi (alaptörvényi, törvényi, rendeleti) szabályozás tükrében vizsgálható.Érték: A tanulmány értéke felhívni a figyelmet arra, hogy a jogalkotás rendszerében normatív erővel csak az egyes jogszabályok konkrét rendelkezései bírnak, az egyes jogszabályokat bevezető szövegek, preambulumok e jogszabályi rendelkezések értelmezéséhez járulhatnak hozzá.