Az intelligens fenyegetés: Hogyan veszélyeztetheti a mesterséges intelligencia a biztonságunkat? (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja, hogy felhívja a mesterséges intelligencia használatának veszélyeire a figyelmet.Módszertan: A releváns szakirodalmi forráselemzés mellett a szerző példák felsorolásával mutatja be a mesterséges intelligencia biztonságunkat veszélyeztető aspektusait, érintve a már meglévő és a készülőben lévő jogszabályi környezetet.Megállapítások: A mesterséges intelligencia mind közvetve, mind közvetlenül veszélyeztetheti biztonságunkat. Az általa hordozott veszélyek, valamint a technológia jelenlegi gyors fejlődése még sürgetőbbé teszi a megfelelő és alkalmazkodó folyamatos szabályozást annak érdekében, hogy egyre növekvő felhasználása minimális negatív következményekkel járjon.Érték: A tanulmány új, eddig indokolatlanul mellőzött, biztonságot veszélyeztető sajátosságokat vizsgál. Megállapításai hozzásegíthetnek annak megértéséhez, hogy a mesterséges intelligencia mind szűkebb, mind tágabb társadalmi szinten is veszélyeztetheti biztonságunkat.