Egy hivatás ABC-je: (Recenzió Horváth József, Kovács Gábor és Kovács István azonos című könyvéről) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A Ludovika Kiadónál megjelenő Egy hivatás ABC-je című könyv, a rendőri gyakorlathoz kapcsolódó dilemmákat, morális és alapvető szakmai kérdéseket feszegeti.Módszertan: A könyv Dr. Horváth József ny. r. vezérőrnagy tollából 2003-ban megjelent Szolgálj tisztességgel! Gondolatok a rendőri hivatás etikájáról című művének átdolgozott verziója. A könyv sajátos struktúrája a rendészeti feladatellátáshoz kapcsolódó fogalmakat ABC sorrendbe szedve részletezi, így az olvasó saját érdeklődésének megfelelően szemezgethet a különböző témakörök között.Megállapítások: Az utóbbi évtizedek globális változásai és a speciális rendészeti beavatkozást igénylő események (például migráció, pandémia, háború stb.) hatást gyakoroltak a rendvédelmi szerveknél dolgozók attitűdjére és a szervezeti kultúrára (Farkas et al., 2018; Farkas & Horváth, 2022). A könyv ehhez dinamikusan illeszkedő megállapításokkal szolgál, ezért a szervezetbe újonnan belépők és a tagok is érdeklődéssel böngészhetik a szerzők megállapításait.Érték: A könyv rendhagyó jellege mellett kiemelkedik azon megközelítésével, hogy az olvasót önreflexióra, új megállapítások befogadására és diszkusszióra ösztönözi.