Az Amerikai Egyesült Államok (USA) alkotmányának sajátoságai (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány célja egyrészt az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya sajátosságainak áttekintése, tekintettel megszületésének történelmi körülményeire, és aktualitása. A szerző hangsúlyozza, hogy az USA alkotmánya és annak értelmezése a változó gazdasági, politikai és társadalmi körülményekre tekintettel változott.Módszertan: A tanulmány szerzője a történeti és összehasonlító módszert alkalmazta a munka megírása során. Tekintettel volt arra, hogy az Egyesült Államokon kívül – vonatkozik ez különösen az európai államokra – milyen módon és mértékben került és kerül napjainkban is figyelembevételre ez az alkotmány.Megállapítások: Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának megfogalmazói, az „alapító atyák” között egyetértés volt abban a vonatkozásban, hogy az alkotmánynak biztosítania, azaz garantálnia kell a hatalmi ágak elválasztásának és egyensúlyának jogi alapjait. A hatalmi ágak egymástól való elválasztásának biztosítékát jelentő elv azt jelenti, hogy három elkülönített, egymással egyenrangú, a hatalom gyakorlásában szerephez jutó intézményt hoztak létre. Az alkotmányban rögzített „fékek és egyensúlyok” révén biztosított a kiegyensúlyozott hatalomgyakorlás. A szerző szerint a széles körű elnöki hatalom mellett a Legfelső Bíróság kiemelkedő szerepe az Amerikai Egyesült Államok alkotmányos rendszerének legsajátosabb vonása.Érték: Hazánkban ez a tanulmány mutatja be komplex módon az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát. Vonatkozik ez az alkotmány forrásaira, az alkotmány eredeti szövegére, valamint annak kiegészítéseire.