Lángok a sötétben. Elhibázott népbírósági eljárások az 1943. április 29-i dorosicsi kórháztűz kapcsán (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: Ez a tanulmány a hírhedt 1943. április 29-i kórháztűzzel foglalkozik, mely a megszállt Szovjetunió területén, Dorosics településen történt. Mint a szakirodalomban is ismert, ekkor leégett egy magyar tábori kórház, mely munkaszolgálatos zsidókkal volt tele, akik éppen tífuszból lábadoztak. A kórháztűzben hivatalosan 396 munkaszolgálatos hunyt el. A szakirodalom eddig alapvetésként kezelte, hogy a kórháztüzet a zsidókat őrző magyar katonák okozták, akik lezárták az épület ajtaját, majd tüzet nyitottak a szökni próbálókra. Ezen tanulmány célja megismerni, hogyan zajlottak az üggyel kapcsolatos büntetőeljárások.Módszertan: Módszertanát tekintve a szerző feltárja az összes, a dorosicsi kórháztűzre vonatkozó népbírósági pert, összehasonlítva a különböző perekben tett vallomásokat, a vádiratokat és az ítéleteket. A tanulmány különösen a következő perekre koncentrált: Réz Miklós és Gyarmati László pere a miskolci népbíróságon, Szentendrey László pere ugyanezen népbíróságon, illetve Eckl Gusztáv és Szentkatolnay Dezső perei a budapesti népbíróságon. Megállapítja, hogy ezek közül Rézt és Gyarmatit elítélték és kivégezték, továbbá Szentkatolnayt és Szentendreyt is elítélték (utóbbit távollétében), részben ugyanazon vádpontok alapján.Megállapítások: A szerző rámutat a vádiratok, ítéletek és felhasznált vallomások közötti ellentmondásokra.Érték: A tanulmány értéke, hogy a korábban fel nem tárt és össze nem vetett peranyagok adatait együtt elemzi. A tanulmány végeredményben súlyos kérdéseket vet fel a megismerhető történeti igazság és a háborús atrocitások megismerhetőségének kérdéseivel kapcsolatban.