A közigazgatás szervezési elvei a területi közigazgatás vizsgálatának szemszögéből (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány a közigazgatás felépítését és működését alapjaiban meghatározó szervezési elvek (a centralizáció, a decentralizáció, hierarchia, az integráció, valamint közszolgálatiság) területi közigazgatás vizsgálatának szemszögéből történő elemzésére tesz kísérletet.Módszertan: A szerző kutatása során szakirodalmi áttekintést és elemzést végzett, valamint az összehasonlító módszer alkalmazásával élt. A témára figyelemmel a tanulmány alapvetően leíró, szintetizáló jellegű.Megállapítások: A közigazgatás szervezési elveiről vallott különböző nézetek inkább kiegészítik, mintsem meghaladják egymást. A szervezési elvek nem csupán elméleti teóriák, hanem a közigazgatás-szervezés gyakorlatának alapjai, egyúttal pedig alkalmasak az adott közigazgatási rendszer általános jellemzésére is.Érték: A tanulmányban ismertetett szervezési elvek érvényesülésének kontextusban történő elemzése a területi közigazgatás vizsgálata szempontjából is releváns, melyhez jelen munka kiindulási alapot szolgáltathat.