A különleges jogrend állami keretrendszere a veszélyhelyzet intézményének kontextusaiban (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány célja gondolatok megfogalmazása és megosztása arról, hogy az egészségügyi válsághelyzet a magyar államot, a jogalkotást, a közigazgatást és az önkormányzatokat milyen új kihívások elé állította, és azokra milyen hatást gyakorolt.A tanulmány további céljaként fogalmazható meg a jogalkotás veszélyhelyzeti cselekvésének feltérképezése, valamint annak bemutatása, hogy a különleges jogrendi veszélyhelyzet kihirdetése, hosszabbítása és fenntartása milyen jogalkotási nehézségeket és alkotmányossági és jogbiztonsági kérdéseket vetett fel.Módszertan: A szerző kutatása során az újkeletű témához fűződő tapasztalatokat elemezte és értékelte a különleges jogrend vonatkozásaiban.Megállapítások: A szerző szükségesnek tartja, hogy az egészségügyi válsághelyzet időszaka alatt szerzett közigazgatási, egészségügyi, rendészeti, élelmiszeripari, ellátási és szolgáltatási tapasztalatok tudományos alapossággal történő kielemzése minél előbb megtörténjen, majd szükség szerint azok a jogszabályokba beépítésre kerüljenek.Érték: A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország Kormányának és az államigazgatás rendszerének fel kell készülnie egy-egy újabb veszélyhelyzet kezelésére, így a veszélyhelyzet előállásakor az újkeletű tapasztalatok alapján kidolgozott protokollok azonnal rendelkezésre állhatnak.