A méh- vagy darázscsípés okozta anafilaxiás sokk vizsgálata a triptáz enzim és a méh-, illetve darázsméreg specifikus immunglobulin E szintek vérből történő meghatározása alapján, egyes rendkívüli haláleseti eljárásokban (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A méh- és darázsméreg által kiváltott szisztémás allergiás reakció a felnőttek mintegy 3%-át érinti, és súlyos esetekben akár anafilaxiás reakcióhoz és halálhoz is vezethet. Az ily módon bekövetkezett rendkívüli halál pontos oka az esetek jelentős részében feltehetően nem kerül megállapításra. A tanulmány célja, hogy módszertani ajánlás révén útmutatást nyújtson a feltehetően rovarcsípés eredményeképp bekövetkezett halálesetek pontos okának – tehát az anafilaxia tényének és okának – felderítéséhez.Módszertan: A tanulmány a rovarcsípések és állati mérgek okozta anafilaxiával, valamint annak immunológiai hátterével kapcsolatos szakirodalmakat tekinti át, és az irodalmakban foglalt információkat igyekszik átültetni a rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági tevékenységek körébe. A tanulmány összefoglalja továbbá a Magyarországon előforduló, egészségügyi szempontból jelentős, méreggel rendelkező állatcsoportokról szóló ismereteket, útmutatást nyújtva a leggyakoribb, anafilaxiás reakciót is gyakran kiváltó méreggel rendelkező hártyásszárnyú fajok helyszíni felismeréséhez, felkutatásához, dokumentálásához, illetve rögzítéséhez.Megállapítások: Az anafilaxia okozta halál diagnózisának kulcsa a helyszíni szemlében rejlik. Az ott jelenlévő orvosnak ugyanis fel kell ismernie a rovarcsípés tüneteit, ebben az esetben pedig gondoskodnia kell vérminta allergológiai célú biztosításáról. Ehhez speciális vérvételi egységcsomag került összeállításra. A hűtve, 2–8 ºC hőmérsékleten tárolandó vérmintát két napon belül el kell juttatni a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézete számára, ahol a vérmintában lévő triptáz enzimszintet mérve, valamint az adott méh- vagy darázsfaj mérgére specifikus immunglobulin E jelenlétét kimutatva lehet megerősíteni az anafilaxiás reakció okát. Továbbá a szemlebizottságnak kísérletet kell tennie a csípést okozó potenciális rovarfajok felkutatására és biztosítására. Ha az igazságügyi vagy eseti rovarszakértő sikeresen azonosítja a fajt, az segíti az adott méregre specifikus IgE allergológiai vizsgálatát.Érték: A rovarcsípés okozta anafilaxia eredményeképp bekövetkező halál oka az esetek többségében a kellő körültekintés, valamint a megfelelő módszerek hiányában nem került megállapításra. A tanulmányban javasolt módszertan szerinti eljárás rovarcsípés gyanúja esetén megalapozza a halál pontos okának megállapítását.