A rendészeti sérültellátás gyakorlati tapasztalatainak vizsgálata pénzügyőri mintán (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen tanulmány célja a rendészeti szolgálatellátás során tapasztalt, a sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot körébe tartozó sérülések, betegségek kezelésével kapcsolatos tapasztaltok, eljárások vizsgálata.Módszertan: A szerzők kvantitatív kutatást végeztek a 2023 április és augusztus közötti időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei körében. A kutatás során tíz fővel készült félig strukturált interjú. Az interjúalanyok többsége férfi (80,0%) volt. A vizsgálati mintában az átlagos életkor 40,5 év (SD = 6,59; CI 95% 36,2 – 45,1), míg a szolgálatban eltöltött évek száma átlagosan 13,3 év (SD = 6,92; CI 95% 8,6 – 17,9) volt.Megállapítások: A kutatás eredményei szerint a rendészeti szervek tagjai számára elsősegélynyújtási ismeretekre, képességekre meglehetősen gyakran szükség van a gyakorlatban. A pénzügyőrök elsősegélynyújtására leggyakrabban balesetek, traumák, hirtelen fellépő rosszullétek miatt kerül sor. Az elsősegélynyújtási képzettség hiánya az intézkedő személyben negatív érzelmeket mobilizál: bizonytalanság, félelem, tehetetlenség érzése. A negatív érzések rontják a segítségnyújtás hatékonyságát.Érték: Jelen kutatás az első, amely a rendészeti szolgálatellátásban végzett elsősegélynyújtást kvalitatív módszerekkel vizsgálta a magyar pénzügyőrök körében.