A tevékenységirányítási központokban dolgozók újszerű képzési lehetőségei a lengyel tapasztalatok alapján (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A rendészet területe megköveteli az új kihívásokra történő gyors válaszadást és a technikai innovációk használatát. A tanulmány szerzőinek többsége a lengyelországi Szczytnoi Rendőrakadémián töltött el egy hetet, amelynek során megismerkedtek egy olyan szimulációs szoftverrel, amely a tevékenységirányító központokban dolgozók meglévő készségeit fejleszti virtuális rendszerkörnyezetben. Jelen tanulmány ennek bemutatását célozza a hazai szakmai közönség számára.Módszertan: A tapasztalatok megosztása a megtekintett külföldi rendszer működésének bemutatásával, és egyúttal a hazai gyakorlat áttekintésével történik.Megállapítások: Olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek a hasznos tapasztalatokból kiindulva a hazai szakemberképzés megújítását célozzák. A képzés elméleti és gyakorlati ismeretek átadását is feltételezi.Érték: Hazánkban ez két szervezet együttműködésével hatékonyan megvalósítható, a lengyel technológia és a kapcsolódó képzési metodika pedig – felsővezetői igény esetén – a magyar képzési rendszerbe beépíthető.