Ipari nagyberuházások biztonsági kockázatainak sajátosságai és kezelési elveik (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A jelentős ipari beruházási projektek biztonságának fontos szerepe van a sikeres megvalósításban. Jelen tudományos cikk célja, hogy átfogó elemzést nyújtson a nagy ipari beruházások biztonsága és végrehajtása közötti kapcsolatról. A biztonságot befolyásoló tényezők vizsgálata, amelyek befolyással vannak a megvalósítás sikerére, kockázatok feltárása és azok mérséklése, illetve az érintettek érdekeinek védelme adják a biztonsági rendszer kialakításnak létjogosultságát. A biztonságos környezet megteremtése alapvetés az elvárt végeredmény és a vagyonvesztés megelőzése szempontjából.Módszertan: A szerző kvalitatív kutatást végezve, szekunder adatokat felhasználva dokumentumelemzést végzett annak érdekében, hogy átfogó képet adjon a jelentős ipari beruházások biztonsággal kapcsolatos összefüggéseiről. Empirikus úton szerzett tapasztalatok is segítették a munkát, lévén a szerző maga is részt vett kiemelt ipari beruházás projektmenedzsmentjében mint biztonsági vezető.Megállapítások: A kiemelt ipari beruházások sikerességét jelentősen befolyásolja azok biztonsági szintje. A hatékony biztonsági tevékenység több szervezet aktív közreműködését igényli. A transzparencia, a szálra csiszolt biztonsági folyamatok és módszerek egyfajta garanciát jelentenek a stabil keretek biztosításához a tervezés, kivitelezés, majd pedig az üzemszerű működés szakaszaiban.Érték: Az ipari beruházások előkészítése során felmerülő biztonsági kockázatok hangsúlyozása, az érdekelt szervezetek bevonása a biztonsági teendőkbe, egyfajta preventív biztonsági tevékenység a vagyonvesztés megelőzése és a projekt sikereségének segítése érdekében.