Szurkolói rendbontások a stadionokban, különös tekintettel a pirotechnikai eszközök alkalmazására (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány a látványcsapatsportágak mérkőzéseinek biztosítását –különös tekintettel a labdarúgó-mérkőzések vonatkozásában – vizsgálja. Sajnos a pirotechnikai eszközök alkalmazása az egész világon népszerű a látványcsapatsportágak mérkőzéseit látogató szurkolók körében, ugyanakkor ezen eszközök alkalmazása rendkívüli biztonsági kockázatokat rejt magában. Ezért a szerzők arra vállalkoztak, hogy összegyűjtik a szabályozó normákat és a megelőzéshez szükséges intézkedési javaslatokat, amelyek a jelenség visszaszorítása érdekében váltak szükségessé az évek során.Módszertan: A tanulmány egy csokorba gyűjti a múltbéli vonatkozásokat a jelen meghatározó eseményeivel együtt. Kutatási módszerként elsősorban a sportjogi, sportrendészeti szakirodalom, valamint a pirotechnikai eszközök alkalmazásával összefüggésben szerzett szakmai tapasztalatok feldolgozását alkalmazzák a szerzők.Megállapítások: A szerzők a kutatás eredményeként megállapításokat tesznek az innovatív jogi, technikai, technológiai és rendészeti eszközök, módszerek alkalmazására, amelyek segítségével még biztonságosabban lebonyolíthatóak lehetnek a labdarúgó-sportrendezvények.Érték: Még nem született olyan összefoglaló tanulmány a témában, amely a pirotechnikai eszközök alkalmazásának a múltját, jelenét és jövőjét is megjeleníti egy tanulmányban. Az összegzés olyan aktuális intézkedést jelenít meg, amely nagy hatást fog gyakorolni a biztonsági kérdésekre.