A szakértői elfogultság a büntetőügyekben II. rész (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A kétrészes tanulmányban a szerzők ismertetik a Science cikkét Itiel Dror munkásságáról, majd ebben, a második részben részletesen elemzik az orvosszakértőkkel kapcsolatos megállapításait és annak komoly tudományos és szakmai visszhangját. Nézeteit összevetik más szakcikkekkel, illetve ismertetik saját álláspontukat.Módszertan: A tanulmány a Science cikk második felének ismertetése után a számos reflektáló szakcikk feldolgozásával, illetve további releváns szaktanulmányok ismertetésével mindezek szintézisét végzi el. A szerzők a szakértői elfogultságról és a védekezés lehetséges módszereiről tett megállapításaikat a tanulmány végén összegzik.Megállapítások: A szakértők kognitív elfogultsága komoly hatással lehet az igazságszolgáltatásra, mégis a téma részletes kutatása az ezredforduló utáni hírhedt justizmordok után indult csak meg. Itiel Dror szerepe ebben úttörő és megkerülhetetlen, bár egyes állításait jelen tanulmányban pontosítják a szerzők, illetve más szerzőkkel egyetértve vitatják. Veszélyesnek ítélik az elfogultság egyoldalú bemutatását is. Az elfogultság meg nem szüntethető, ki nem küszöbölhető, de bizonyos technikákkal a szakértő törekedhet a veszély csökkentésére.Érték: A tanulmány átfogó képet nyújt Itiel Dror munkásságán keresztül a szakértői elfogultság problémájáról, továbbá használható megoldási javaslatokat kínál.