Foglalkozási stressz kérdőív: A kérdőív felülvizsgálatának lehetősége (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A motiváció fontos vezetési eszköz, különösen azokban a szervezetekben, ahol az emberek készségei és képességei kulcsfontosságúak a hatékony teljesítmény szempontjából. Ilyen szervezet például a rendőrség, amely az informatikai modernizáció ellenére még mindig emberközpontú. A motiváció ezért nemcsak a vezetésben, hanem a pszichológiai kiválasztási folyamatban is alapvető fontosságú, és ennek összetevőit és jellemzőit vizsgálja a szerző.Módszertan: A rendvédelmi szervek minden tagja számára a jogi kötelezettség alapján kötelező a megfelelő egészségi, pszichikai és fizikai állapot. A tanulmányban a Magyarországon évtizedek óta alkalmazott Rendészeti Szolgálatok Foglalkozási Stressz Kérdőívét (RMSK) vizsgálták Herzberg kéttényezős elméletének tükrében.Megállapítások: Herzberg kéttényezős elméletének megfelelően a szerző áttekinti és elemzi az RMSK relevanciáját és alkalmasságát a rendvédelmi szervek számára.Érték: A szerző két kérdésre ad választ. Először is, hogy az RMSK alkalmas-e arra, hogy a kérdéseken és skálákon keresztül a megfelelő információkhoz jussunk, másodszor pedig, hogy alkalmas-e a Herzberg-elmélet tényezőinek azonosítására.