A pénzmosás és a korrupció érzékelése (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen tanulmány célja a korrupció és a pénzmosás közötti összefüggések feltárása és elemzése. Az eredmények megosztása hozzájárulhat a vizsgált jelenségek elleni hatékony fellépéshez.Módszertan: A szerzők a nyilvános internetes adatbázisokból a Transparency International korrupcióérzékelési indexét és az Organised Crime index pénzmosás elleni küzdelem hatékonyságát értékelő összetevőjét használták. Ezeket statisztikai módszerekkel (leíró statisztika, ANOVA, korreláció és lineáris regresszió) vizsgálták a világ 175 országát tartalmazó mintában.Megállapítások: A pénzmosás elleni küzdelem hatékonyságának fokozódása általában csökkenti az érzékelt korrupciós szintet. A két mutató között jól magyarázott, szignifikáns pozitív korreláció van. A korrupció érzékelt szintjét a szervezett bűnözés más tényezői is befolyásolják kontinensenként eltérő hatással.Érték: A kutatás értékét az adatok naprakész jellege adja. Határai közül a legfontosabb, hogy a szervezett bűnözés indexe csak 2021 óta áll rendelkezésre. További lehetséges kutatási irány a nemzeti jövedelem szerinti országcsoportok vizsgálata, valamint a jelentések számának növekedésével párhuzamosan az idősoros elemzések elvégzése.