A turisztikai és a pénzügyágazat együttműködési lehetőségei a pénzügyi biztonság fokozása érdekében (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A biztonság témája napjainkban egyre fontosabbá válik. Különösen igaz ez azon ágazatok esetében, melyek hazánkban a társadalom és a gazdaság szempontjából jelentősnek mondhatóak. A bizalom megőrzése és a biztonság fejlesztésének kérdése megjelenik mind a turisztikai ágazatban, mind a pénzügyágazatban. Azonban e két ágazat közös területe, kapcsolódási pontjai kevéssé kutatott téma. A szerzők célja a turisztikai és a pénzügyágazat közös területének feltárása a biztonság szempontjából, és a pénzügyi biztonság növelésének érdekében együttműködési javaslatok megfogalmazása.Módszertan: A kutatás során a hazai és nemzetközi szakirodalmat dolgozták fel a szerzők, valamint az ágazatspecifikus szervek által közzétett adatokat elemeztük.Megállapítások: A szerzők rámutatnak a biztonság jelentőségére ebben a két ágazatban, továbbá az együttműködési lehetőségeikre a biztonság fokozása céljából. Igazolják az infrastruktúra-fejlesztés és a biztonságtudatosság növelésének a fontosságát, majd jövőbeli kutatási irányokat vázolnak fel. Végül tárgyalják a rendkívüli helyzetekre (elsősorban természeti csapásokra) való felkészülés során lehetséges együttműködést.Érték: A szerzők megállapításait értékesnek találhatják a tudományos élet képviselői mellett a tárgyalt ágazatok szereplői, szabályozói, valamint az illetékes hatóságok.