EDT geopolitika - A feltörekvő és diszruptív technológiák egyes nemzetbiztonsági kihívásai (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen írásban az EU/NATO relevanciájú, feltörekvő és diszruptív technológiák (EDT-k) egyes sajátosságait, geopolitikai, valamint biztonsági relevanciáit kívánom vázlatosan ismertetni, kitérve a téma geoökonómia összetevőire.Módszertan: A publikáció készítéséhez a hazai és nemzetközi szakirodalmat, statisztikai adatbázisokat vizsgálta és vetette össze a szerző.Megállapítások: Az EDT-k kiemelt szerepet játszanak korunk geopolitikai és geoökonómiai folyamataiban, jelentős biztonsági kihívásokat generálva. Az üzleti és az államigazgatási szféra a diszruptív technológiák fogalmát eltérően definiálja, mely egyeztetések hiányában téves következtetések levonásához vezet.Érték: A szerző vázolta az EDT-k geopolitikai jelentőségét, az „Ée” egyenletben betöltött szerepüket, s megjelölte egyes stratégiai szintű biztonsági kihívásaikat.